Lag Bok Gow (kinesisk Rädiskaka)

 
Denna kakan är en traditionell kaka som man har på det kinseska nyårsbordet samt i dim sum bordet. 
 
 
* Ju mer rädisor du har i mjölet desto fylligare blir kakan.
* Jättegott med Lap Suong (kinesisk korv) och torkade små räkor
 
Ingredienser
50g torkade shiitake (ca 20 champinjoner)
2 st lap suong (kinesisk korv)
1 dl torkade små räkor, sköljs och torkade
1 msk + 2 tsk farinsocker
1msk soja
1,3 kg vit rädisa riven
220g rismjöl
rostad sesam för servering
2 salladslök, vita och ljust gröna delar bara, hackad
1 knippe koriander bara bladen, hackad
hoisin sås och sriracha till servering
 
Så här gör man
Placera torkade shiitakes i en värmetålig skål och häll över tillräckligt varmt vatten för att täcka. Blöt i minst 2 timmar och upp till över en natt. Tappa svamp, skölj under rinnande kallt vatten och krama ur överflödigt vatten. Skär bort stammen och skär svampen i tärnor
 
 
Ställ en stor kastrull eller wok på medelhög värme och tillsätt tärnade shiitakes, korv och torkade räkor. Stek under omrörning, tills korven har gjort en del fett, omkring 5 till 7 minuter. Rör i 2 tsk farinsocker och sojasås och koka under omrörning, i 2 minuter. Häll allt i en skål och ställ åt sidan. 
 
I samma kastrull eller wok, tillsätt riven vit rädisa. Rör om för att belägga med någon av de återstående fett. Sänk värmen till låg, täck över och tillaga under omrörning, tills rädisan är något genomskinlig, ca 20 minuter.Rör i resterande 1 msk farinsocker tills upplöst.
 
Ta bort från värmen. Rör i kokta shiitakes, korv och torkade räkorna. Lägg en tredjedel rismjöl i , blanda ordentligt mellan tillsatser (se till att inga spår av mjöl är kvar i botten). Om mjölblandningen blir för svårt att röra, rör i upp till 2 matskedar vatten för att lossa något; den slutliga texturen ska vara kladdig och tät.
 
 
Skrapa blandningen i två 12 eller 18 cm långa formar eller engångsaluminium bakplåtar. Inrätta en ångkastrull stor nog att rymma en av formarna. Ånga 1 ugnsform i taget, ånga rkakan tills den blir genomstekt, ca 30 minuter. Upprepa med resterande ugnsform. Låt den kokta kakan vila i 20 minuter före servering.
 
 
Ringla kakan med sesamolja och toppa med hackad salladslök, koriander och sesamolja. Skiva och servera med hoisin sås och / eller Sriracha på sidan.
 
 
Den kokta kakan kan kylas i upp till 2 dagar. För att värma, skiva och stek i en liten mängd olja tills den blir gyllenebrun och knapriga på båda sidor.
 
 
ENJOY!
 
 
 
 
 
 
 
 
RSS 2.0